HAK-İŞ Konfederasyonumuz, 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında dikkat çekici bir etkinliğe imza attı. Kadın ve erkek emekçilerin katılımıyla düzenlenen protesto yürüyüşü, Ankara’da ABD Büyükelçiliği önünde gerçekleşti. Eylemde hem kadına yönelik şiddet hem de Filistin'de yaşanan katliamlar kınandı.
HAK-İŞ Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın liderlik ettiği yürüyüşe, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcımız Devlet Sert, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcımız ve Kadın Komite Başkanımız Fatma Zengin, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcımız Hamdi Abdullah Koçoğlu, Oleyis Sendikamızın Genel Başkanımız Vedat Böke, Genel Başkan Vekilimiz Serpil Açıkgöz, Genel Başkan Yardımcımız Derya Aydoğan, Kadın Komite Başkanımız Sema Acar konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın genel başkan ve yönetim kurulu üyeleri, sendikalarımızın kadın komitesi başkanları, genel merkez çalışanlarımız, kadın-erkek HAK-İŞ teşkilatı ve basın mensupları katıldı.
“Şiddeti Birlikte Durduracağız” Mesajı
Yürüyüş, ATO Congresium önünden başladı. “Şiddeti Birlikte Durduracağız” yazılı pankartın arkasında toplanan grup, “Kadına Şiddet, İnsanlığa İhanet”, “Kahrolsun İsrail, Kahrolsun ABD” ve “Filistinli Kadınlar Siyonizmi Yenecek” gibi sloganlarla ABD Büyükelçiliği'ne yürüdü.
Eylem sırasında konuşan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Kadına yönelik şiddetle mücadelede kadın ve erkeklerin omuz omuza vermesi gerektiğine inanıyoruz. Birlikte mücadele edersek şiddetin her türlüsünü yenebiliriz” dedi.
“ABD ve İsrail’i Protesto İçin Buradayız”
Arslan, 25 Kasım’ı farklı bir boyuta taşıyarak Filistin’deki katliamlara dikkat çekmek istediklerini belirtti. “Filistin’de 400 gündür devam eden katliamların en büyük mağdurları kadınlar ve çocuklar. Bu katliamlara destek veren emperyalist ABD’yi ve İsrail’i protesto etmek için buradayız” ifadelerini kullanan Arslan, uluslararası toplumun sessizliğini de eleştirdi.
“Kültürümüzde Kadına Şiddet Yoktur”
Kadına yönelik şiddetin toplumun değerleriyle bağdaşmadığını vurgulayan Arslan, bu mücadelenin erkeklere de büyük sorumluluk yüklediğini belirtti. “Kadına yönelik şiddeti önlemek için erkeklerin kendilerini eğitmesi ve toplumu bilinçlendirmesi gerekiyor” dedi.
“ILO C190 Sözleşmesi Türkiye’de Hayata Geçmeli”
Arslan, şiddetle mücadelede ILO’nun C190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından onaylanmasını istediklerini ifade etti. “Bu sözleşme, çalışanların şiddet ve tacize karşı korunması için önemli bir adım. HAK-İŞ olarak bu konuda liderlik yapıyoruz” dedi.
81 İlde Eş Zamanlı Etkinlik
HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin de konuşmasında, HAK-İŞ olarak kadına yönelik şiddetle mücadelede kararlılıkla çalıştıklarını vurguladı. Zengin, “Bugün 81 ilde eş zamanlı olarak şiddeti lanetliyor ve barış çağrısı yapıyoruz” dedi.
Eylem, ABD Büyükelçiliği önünde sloganların atılması ve deklarasyonun okunmasıyla sona erdi.