Hakis effat
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube

1 MAYIS’TA TALEPLERİMİZİ KOCAELİ’NDEN HAYKIRDIK

2024-05-01

1 MAYIS’TA TALEPLERİMİZİ KOCAELİ’NDEN HAYKIRDIK

Konfederasyonumuz HAK-İŞ öncülüğünde bağlı sendikalarla birlikte Kocaeli’de buluştuğumuz 1 Mayıs etkinliğine OLEYİS Sendikası olarak katılım sağladık. Binlerce emekçilerimizle beraber, taleplerimizi Kocaeli’nden haykırdık.

Etkinliğe Genel Başkanımız Vedat BÖKE yanı sıra, Genel Başkan Vekilimiz Serpil AÇIKGÖZ, Genel Başkan Yardımcımız Derya AYDOĞAN, Kadın Komite Başkanımız Sema ACAR, Kudüs Komite Başkanımız Halit Burak KOLSAL ve Üyelerimiz ile HAK-İŞ’e üye sendikalarımızın Genel Başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile binlerce HAK-İŞ üyesi katıldı.

HAK-İŞ / Oleyis olarak 1 Mayıs’ta, “Ücretlerden Alınan Vergi Oranları Düşürülmeli” , “Sendikal Örgütlenmenin Önündeki Engeller Kaldırılmalı” , “Çalışanlar Enflasyon Karşısında Korunmalı” , “Soykırıma Hayır, Filistin’e Destek” , “Gazze’ye Selam, Direnişe Devam”, “Filistin Bizim Kırmızı Çizgimizdir” taleplerimizi içeren büyük afişler miting alanını süsledi.

 

Ülkemizin dört bir yanından 1 Mayıs Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü’nü kutlamak için Kocaeli’de bir araya gelen HAK-İŞ’li emekçiler Genel Başkanımız Mahmut Arslan ile birlikte kortej oluşturup 1 Mayıs programımız için Seka Park’a yürüdü. “Yaşasın HAK-İŞ, Yaşasın 1 Mayıs”, “HAK-İŞ Seninle Gurur Duyuyor”, “HAK-İŞ Nerede Biz Oradayız”, “Filistin’e Selam Direnişe Devam “sloganları atıldı.

Genel Başkanımız, alanda bekleyen kalabalık tarafından coşkuyla karşılandı. Program, iş kazaları, deprem, salgın, doğal afet ve vatan savunmasında kaybettiğimiz şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Vatan uğrunda kahramanca can veren tüm şehitlerimiz, iş kazalarında hayatını kaybedenler ve Filistin’de şehit olan kardeşlerimiz için okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti işçiler tarafından huşu içinde dinlendi.

“Gazze’li Emekçi Kardeşlerimize Selam Olsun”

Üzgün ama onurlu Filistinli işçileri temsilen 1 Mayıs programımıza Filistin’den katılan PGFTU Federasyonu (Filistin İşçi Sendikaları Federasyonu) Genel Başkan Yardımcısı Abdülhadi Darabutaha olmak üzere, değişik illerden ve Kocaeli’nden gelip bu meydanı onurlandıran aziz HAK-İŞ’lilere seslenen Arslan, “Selam olsun, siyonist İsrail’in bütün baskı ve zulmüne karşı emeğiyle, alın teriyle hayatını sürdürmeye çalışan Filistinli Gazze’li emekçi kardeşlerimize selam olsun, mazlumları, mağdurları, masumları dert edinen vicdan sahibi emekçi kardeşlerime” diye konuştu.

HAK-İŞ olarak, Siyonistlerin Filistin halkına yönelik artık sistematik bir hale gelen ve her geçen gün dozunu artırarak devam eden soykırımı lanetlediklerini ifade eden Arslan, “Çünkü Filistin bizim davamız, çünkü Kudüs bizim davamız, Kudüs bizim kutsalımız, Aksa bizim kutsalımız. HAK-İŞ olarak, bütün imkânlarımızla Kudüs’e sahip çıkmaya, Filistinli kardeşlerimizle birlikte olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Arslan Grev ve Eylemdeki İşçilere Seslendi

İnsanca bir yaşam için mücadele eden, Lezita Grevindeki işçiler başta olmak üzere, grevdeki, eylemdeki bütün işçilere de seslenen Arslan, “1 Mayıs uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma gününüzü bütün kalbimle kutluyorum” dedi.

Arslan Taleplerimizi Sıraladı

HAK-İŞ olarak, üyelerimizin ve tüm emekçilerin hak ve çıkarları için yoğun bir mücadele yürüttüklerini ifade eden Arslan, Kocaeli’nden emekçilerin taleplerini sıraladı. Arslan, “Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, toplu pazarlık kapsamının genişletilmesini, işten atılmaların önlenmesini, ücretler üzerinden alınan ağır vergi oranlarının düşürülmesini, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmasını, enflasyon karşısında emekçilerin korunmasını, ücretlerin milli gelirden aldığı payın artırılmasını, emekçinin refah artışından hak ettiği payı almasını istiyoruz” dedi.

Arslan, “Kayıt dışı istihdamın azaltılmasını, güvencesiz çalışma sisteminin sona erdirilmesini, iş kazalarının son bulmasını, istihdamda kadın ve gençlere daha çok yer verilmesini istiyoruz. Annelik hakkının korunmasını, kreş ihtiyacının karşılanmasını, gençlerin eğitim, staj, işe giriş ve istihdam imkanlarının geliştirilmesini çocuk işçiliğiyle daha etkin mücadele edilmesini, engellilerin toplumsal hayata katılımının arttırılmasını istiyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısının değiştirilmesini, iş güvencesi kapsamının genişletilmesini, kadro alamayan işçilerimize kadro verilmesini istiyoruz. 696 sayılı KHK ile kadroya geçen emekçilerin için tayin, becayiş ve nakil hakkı verilmesini, Çaykur başta olmak üzere mevsimlik ve geçici işçilerin sorunlarının çözülmesini, KÇP’ne belediye ve özel idarelerinde dahil edilmesini istiyoruz. Mahalli idarelerin iştiraklerinde/şirketlerinde çalışan işçilere 52 günlük ilave tediye ödenmesini, belediyelere bağlı kuruluşlar ve belediyelerde çalışanların enflasyon farkı, ilave artışlar ve iyileştirmelerden istisnasız olarak yararlandırılmasını istiyoruz. Ev işçileri ve bakım işçilerinin iş konunu kapsamına alınmasını ve sendikal hakların sağlanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

“Alınteriyle Ekmeğini Kazanan Emekçileri Sendikalı Olmaya Davet Ediyorum”

Arslan, bu ülkenin çalışanları, üretenleri, emeğiyle geçinenleri olarak hala pek çok sorunun olduğunu söyleyerek, “Buradan, bu meydandan haykırıyoruz, sesimizin duyulmasını istiyoruz. Alın teriyle ekmeğini kazanan bütün emekçi kardeşlerimi, 1 Mayıs meydanından, bir kez daha sendikalı olmaya davet ediyorum. HAK-İŞ olarak tüm sendikalarımızla sizlerin sorunlarını çözmek için birlikte mücadeleye, yeni ufuklara yürümeye, aydınlık bir gelecek inşa etmeye, Türkiye yüzyılını emekçilerin yüzyılı yapmaya kararlıyız” dedi.

1 Mayıs Mitingi Hazırlık ve Tertip Komitesi adına, 1 Mayıs mitingi açılış konuşmasını HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcımız Yunus Değirmenci gerçekleştirdi. Değirmenci, “Dayanışmamız ve alın terimiz için birlik ve beraberliğimiz için akın akın bu alanı dolduran emekçi kardeşlerim, alın teriyle memleketin dört bir yanını bereketlendiren işçi kardeşlerim, bin bir zahmetle alın teri akıtarak, emeğiyle ailesini geçindirirken aynı zamanda cennet vatanımıza hizmet sunan emekçilerimiz. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günümüz kutlu olsun. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz” diye konuştu.

HAK-İŞ Kocaeli İl Başkanımız Muharrem Subaşı tarafından selamlama konuşması gerçekleştirildi. Subaşı, “HAK-İŞ Kocaeli İl Başkanlığı olarak bu yıl 1 Mayıs’ı emeğin başkenti Kocaeli’nde kutluyoruz. Genel Başkanımıza ve tüm teşkilatımıza 1 Mayıs’ı Kocaeli’nde kutladığı için teşekkür ediyorum. Haklarımız için, daha çok demokrasi ve adalet için, iş ve aş için, onurlu bir yaşam için, Filistin ve Gazze’de zulme uğrayan mağdur ve mazlumlar için yaşasın 1 Mayıs diyoruz” şeklinde konuştu.

Filistin Genel İşçi Sendikaları Federasyonu (PGFTU) Genel Başkan Yardımcısı Abdalhadi A.M.Darabutaha, 1 Mayıs Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü adına miting alanını dolduran binlerce HAK-İŞ’li emekçinin işçi bayramını kutladı. Darabutaha, 7 Ekim’den bu yana Filistin’de işgalci İsrail tarafından on binlerce kişinin öldürüldüğünü ve binlerce yaralının olduğunu ifade etti.

Darabutaha, “Bugün 1 Mayıs’ı kutlarken Filistin halkına karşı soykırım uygulanmaktadır. 500 bin kişiden fazla işsiz kaldı. Yoksulluk oranı çok arttı. İnsan onuruna yakışır işten bahsetmek artık mümkün değildir. İşgalci İsrail, iş piyasasını tamamen durdurmuştur. Batı Şeria’da şehirlerin ve köylerin girişlerine barikatlar kurulmuştur. Mescidi Aksa her gün Yahudi Yerleşimciler tarafından vahşice saldırıya uğramaktadır. İsrail hapislerinde yaklaşık olarak 13 bin Filistinli tutuklu bulunmakta olup gayri İnsani işkenceler maruz kalmaktadır. Masum tutuklu siviller ölene kadar açılığa maruz bırakılmaktadır. Gazze toprakları artık çocuklarımız, kadınlarımız ve yaşlılarımız için toplu mezarlıklar haline gelmiştir” dedi.

1 Mayıs vesilesi ile tüm Uluslararası sendikal örgütlere çağrıda bulunan Darabutaha, “Filistin çalışanlarının haklarını elde etmek için onların yanında durun ve onları destekleyin. İşgalci devletin saldırılarını kınamanızı, işgalin sona ermesi için hep birlikte acilen hareket etmenizi istiyorum ” şeklinde konuştu.

Filistin çalışanları adına Filistin davasına sahip çıkan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımızı sunan Darabutaha, tüm ulusal ve uluslararası platformlarda Filistinlilere sahip çıkan, savunan ve sesi olan Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a da teşekkürlerini iletti.

Konuşmaların ardından Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ Yönetim Kurulu üyelerimiz ve üye sendika başkanlarımız ile birlikte platformdan karanfiller dağıtıldı, güvercinler uçuruldu. Ayrıca Filistin bayrakları renginde balonlar uçuruldu.

Program 1 Mayıs Bildirisinin okunmasının ardından, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

 

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım